Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κάνει κρύο, παγωνιά, θέλω τζάκι και γωνιά!


Ημερομηνία: 02/01/2013
Του Πρόδρομου Σεϊτανίδη


Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πανάκριβο, το ηλεκτρικό ρεύμα ανεπαρκές και ακριβαίνει, το φυσικό αέριο δεν αρκεί για όλους, τα ξύλα ακριβαίνουν και ρυπαίνουν. Δια της τριβής θα θερμανθούμε σ΄ αυτή τη lose-lose κατάσταση;
 

 

Είναι προφανές ότι το κράτος μας έχει στριμώξει. Πάνε τα πύρινα συνθήματα, τελειώσαν τα θερμά επεισόδια, πέρασαν ανεπιστρεπτί οι φλογερές διαδηλώσεις, στέρεψαν ακόμη και οι διάπυρες ευχές. Έχουμε μουδιάσει, παγώσει, ψυχρανθεί και δεν αντιδρούμε. Καιρός να παραδεχθούμε πως το κράτος νίκησε τα κινήματα, συνεπικουρούμενο από το Στρατηγό Χειμώνα. Και δεν βλέπουμε φώς στο βάθος του τούνελ.

Πριν πέντε χρόνια, όταν μετακόμισα στην πολυκατοικία, ο σπιτονοικοκύρης μου είπε πως εντός ολίγου θα συνδεθούμε με το δίκτυο φυσικού αερίου και θα ζεσταίνεται σχεδόν τσάμπα το κοκκαλάκι μας. Πέρασαν πέντε καλοκαίρια και ακόμα δεν έχουμε συνδεθεί. Διότι ναι μεν το δίκτυο περνάει μπροστά από το σπίτι αλλά, όπως μου δήλωσαν κάποιοι αρμόδιοι, οι προδιαγραφές του δεν αντέχουν επιπλέον συνδέσεις. Καλά καταλάβατε, πρόκειται για το παλιό δίκτυο διανομής γκαζιού, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται παροχές στον καιρό που αριστερά και δεξιά υπήρχαν μονοκατοικίες και διώροφα. Φυσικά, πολυκαιρισμένο πια, ούτε λόγος δεν γίνεται να αντέξει τις πολλαπλάσιες πιέσεις που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των πολυκατοικιών, οι οποίες αντικατέστησαν τα διωροφάκια.

Μέχρι πέρυσι, που είχαμε και δουλειά, την ψιλοβγάζαμε με πετρέλαιο. Ώσπου οι Μόντι Πάιθονς της οικονομικής πολιτικής αποφάσισαν να αυξήσουν την φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να πατάξουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Έτσι, όμως, πάταξαν συνολικότερα το εμπόριο πετρελαίου, καθώς τον φετινό χειμώνα μόνο δύο στα 10 σπίτια μπόρεσαν να πληρώσουν για να ζεσταθούν έτσι. Δηλαδή, με μια αύξηση της τάξης του 15%, κατάφεραν πτώση της αγοράς κατά 80%! Ιδιοφυές!
Τζάκι δεν έχω για να ζεσταθώ, αλλά κι αν είχα θα έπρεπε να αγοράσω ξύλα, η τιμή των οποίων έχει ανέβει κατακόρυφα. Κι αφού οι παλέτες καίγονται γρήγορα και όποιος τις προλάβει στα πεζοδρόμια, τις καβατζώνει αμέσως, μάλλον θα αγόραζα κι εγώ ένα αλυσοπρίονο για να κόψω ό,τι βρώ μπροστά μου, από τις νερατζιές του Καμίνη μέχρι τα πευκάκια του Λυκαβηττού. Η λαθροϋλοτομία έχει ρημάξει την ελληνική επαρχία, καθώς κόβονται παράνομα από ιδιώτες ή «εμπόρους» όχι μόνο κωνοφόρα και οξιές, χωρίς έγκριση από το τοπικό δασαρχείο, αλλά και ολόκληροι ελαιώνες, οι οποίοι ενώ περίμεναν τους ραβδιστές για το μάζεμα του καρπού, έπεσαν θύματα μιας πολύ πιο χοντροκομμένης σοδειάς. Τα δασαρχεία συγκρίνουν ήδη το φαινόμενο με την αποψίλωση του Υμηττού κατά την Κατοχή, όταν δεν υπήρχαν καύσιμα ούτε για θέρμανση μα ούτε και για μαγείρεμα.


Οι Μαρίες Αντουανέτες του κράτους και των επιστημονικών φορέων μας ενημερώνουν επανειλημμένα να μην ρίχνουμε στο τζάκι επεξεργασμένα ή βαμμένα ξύλα, μελαμίνες, νοβοπάν, λατάκια οικοδομών και παγκάκια του δήμου. Ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, λένε, και θα ήμουν πρόθυμος να συμμορφωθώ  εάν μπορούσαν να μου παρουσιάσουν μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση θέρμανσης. Επικαλούνται επιστημονικές μελέτες, λες και δεν βλέπουμε τι παθαίνουν εδώ και δεκαετίες οι τσιγγάνοι, που πάντα θερμαίνονταν με τέτοιους πρωτόγονους και οικονομικούς τρόπους. Γνωμάτευσε ανήμερα της Πρωτοχρονιάς το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι το τζάκι παράγει 30 φορές περισσότερους ρύπους από τον οικιακό καυστήρα πετρελαίου. Πέραν του ότι προκαλεί εντύπωση πώς βρεθήκαν τόσο γρήγορα τόσες πολλές μελέτες ακόμη και επί του προφανούς, πολλές δεν λαμβάνουν υπ΄ όψη τους πως σπάνια οι οικιακοί καυστήρες καίνε καθαρά καύσιμα. Εκτός εάν δεν έχουν ακούσει τίποτε για τη νόθευση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η νυχτερινή φωτογραφία του Γιάννη Λάριου με την εφιαλτική αιθαλομίχλη πάνω από το λεκανοπέδιο Αττικής, που έκανε το γύρο του ίντερνετ, βρήκε γρήγορα μιμητές που τράβηξαν κι άλλες πόλεις, όπως το Αγρίνιο και τη Θεσσαλονίκη πνιγμένα στους καπνούς. Φυσικά, οι καταστροφολόγοι της κάμερας παρέβλεψαν πως εκείνες τις μέρες φυσούσε νοτιάς, που έτσι κι αλλιώς θα παγίδευε τα σωματίδια της καπνιάς, είτε από λέβητες έβγαιναν αυτά, είτε από καμινάδες τζακιών. Δεν ισχυρίζομαι πως τα τζάκια κάνουν καλό στην υγεία, αλλά δεν ξεχνώ πως και το κρύο την βλάπτει επίσης. Θύματα του κρύου και της έλλειψης σωστής θέρμανσης δεν έπεσαν τα τρία αδελφάκια στη Μεσορόπη Καβάλας, αλλά και αμέτρητοι γέροι και γριές σε όλη την ελληνική επαρχία; Κάθε μέρα διαβάζουμε για πυρκαγιές σε σπίτια και θανάτους από μαγκάλια, ξυλόσομπες και ασυντήρητα τζάκια. 

Αφού, λοιπόν, το αέριο μας κάνει καπρίτσια, το πετρέλαιο είναι ακριβό και τα ξύλα ανθυγιεινά, τι μένει; Το ηλεκτρικό ρεύμα; Λάθος! Η ΔΕΗ, παρότι μας εξασφάλισε ένα καλό φέσι για το 2013, γκρινιάζει ότι τα δίκτυά της δεν αντέχουν την υπερφόρτωση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης. Κι αυτά, ενώ τη χρονιά που μόλις άρχισε θα κληθεί να πληρώσει πολλά εκατομμύρια ευρώ ως ευρω-πρόστιμο για την παραβίαση περιβαλλοντικών κανόνων της Ε.Ε. Τα οποία μπορείτε να φανταστείτε σε ποιούς θα τα μετακυλίσει. Έχουμε, δηλαδή, σημαντική αύξηση του κόστους και πιθανότατη μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Είναι προφανές πως έτσι που έχει εξελιχθεί η κατάσταση, ο πολίτης προς όποια κατεύθυνση κι αν κινηθεί, θα χάσει.

Προφανώς, η απάντηση σε όλα αυτά θα ήταν η μείωση της σπατάλης ενέργειας μέσω και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών μας. Όμως, τα σπίτια μας είναι αυτά που είναι: με πατζούρια που μπάζουν, με φτηνές μονώσεις, με μονά τζάμια και με ενεργοβόρες συσκευές. Άμα είχαμε λεφτά, να τα μονώσουμε καλά και να αντικαταστήσουμε τις θερμάστρες μας με παθητικά συστήματα συσσώρευσης της ηλιακής ενέργειας, δεν θα γκρίνιαζα τώρα. Θα χουζούρευα...

Πηγή: RedNoteBook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου