Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Aυτοδιαχειριζόμενες δομές στο Αυτόνομο Στέκι

ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
Κάθε Τρίτη μαζευόμαστε στις 15:00, στο Αυτόνομο Στέκι μαγειρεύουμε όλοι μαζί, χωρίς αρχηγούς ή “ειδικούς” και προκαθορισμένους ρόλους, και κατά τις 17:00 το φαγητό είναι έτοιμο. Υπάρχει ένα κουτί οικονομικής ενίσχυσης, όπου η καθεμία/ένας συνεισφέρει όσο θέλει, προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας. Αυτή είναι η Κουζίνα Ανέργων, μια συλλογική προσπάθεια να αμυνθούμε στην περιρρέουσα μιζέρια, εμπορευματοποίηση και απομόνωση. Η Κουζίνα δεν λειτουργεί με όρους συσσιτίου ή παροχής υπηρεσιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαστε το φαγητό σε άστεγους ή άπορους. Αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε ζωντανή απόδειξη ότι η εργασία μας αξίζει περισσότερο χωρίς αφεντικά, να είμαστε ικανοί να ζούμε με αλληλεγγύη, συντροφικότητα και περηφάνια!

ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ
Το Καφενείο Ανέργων αποτελεί πρωτοβουλία της συνέλευσης «Άνεργοι/ες από τις Γειτονιές της Αθήνας» και τα έσοδά του προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση της συνέλευσης. Στο Καφενείο συναντιόμαστε, συζητάμε, διασκεδάζουμε, χτίζουμε κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, σπάμε την απομόνωση των ανέργων και ενωνόμαστε ενάντια στην απόπειρα εξαθλίωσης της καθημερινότητάς μας. Μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης της ψυχαγωγίας, το Καφενείο αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα σημείο συνεύρεσης ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων ντόπιων και μεταναστών, ανταλλαγής απόψεων για τα θέματα που μας απασχολούν και αφετηρίας κοινών αγώνων ενάντια στις κυρίαρχες καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις.Κάθε Τρίτη στις 19:00

ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ δίκτυο για την τροφοσυλλογική δράση
Τι κάνουμε στο Ντουλάπι : Προσπαθούμε να αποκτήσουμε επαφές με παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες αποκτώντας πρόσβαση σε καλής ποιότητας και φτηνή τροφή καθώς και να μοιραστούμε γνώσεις και τεχνικές που έχουν σχέση με αυτήν. Με λίγα λόγια, ερχόμαστε σε επαφή κυρίως με μικρούς παραγωγούς, με γνώμονα τόσο την καλή ποιότητα των προϊόντων, όσο και τις συνθήκες παραγωγής τους -τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και στη μέθοδο παραγωγής. Όταν και όπου μας παίρνει συλλέγουμε βότανα, φρούτα, καρπούς και καλλιεργούμε σε μπαλκόνια, χωράφια, κήπους. Μας ενδιαφέρουν εξίσου μαθήματα αυτομόρφωσης, π.χ. καλλιέργειας μανιταριών ή παρασκευής σαπουνιού καθώς και η μεταποίηση διαφόρων προϊόντων π.χ μαρμελάδες από άγριο μήλο και τζίντζερ και επίσης στο πιο θεωρητικό του αν θέλετε προσθέστε και στα ενδιαφέροντά μας ζητήματα όπως π.χ η ενημέρωση για το πατεντάρισμα σπόρων ή το τι γίνεται πάνω στα ορυχεία στην Χαλκιδική. Συναντιόμαστε συνήθως κάθε Τρίτη κατά τις 20 00 στο Αυτόνομο παρόλα αυτά το Ντουλάπι είναι ανοικτό και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που λειτουργεί το Στέκι. Το Ντουλάπι λειτουργεί με κουτί ελεύθερης συνεισφοράς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα προϊόντα που φέρνουμε (όπως και όλα τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο άλλωστε) δεν έχουν τιμή και δεν μας κοστίζουν όταν τα παραγγέλνουμε.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ
Εδώ και 4 χρόνια κάθε Τετάρτη(εκτός από γιορτές και σχόλες) από τις 14.30 μαζευόμαστε , μαγειρεύουμε και τρώμε μαζί(το φαγητό είναι έτοιμο γύρω στις 17.00).Δεν είμαστε ειδικοί, κάνουμε μαζί όλες τις δουλειές που προηγούνται και ακολουθούν του τραπεζιού αυτοοργανωμένα και ισότιμα, μοιραζόμαστε γνώσεις, αποκτάμε δεξιότητες και σμίγουμε γύρω από το τραπέζι καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες τροφής και κοινωνικών δεσμών.Τα χρήματα για το επόμενο μαγείρεμα εξασφαλίζονται κάθε φορά από το κουτί ελεύθερης συνεισφοράς γιατί ούτε μαγαζί είμαστε για να πουλάμε φαγητό με σκοπό το κέρδος, ούτε θεσμός που τα “παίρνει” από παντού για να πουλάει με το αζημίωτο φιλανθρωπία … 
Αλληλεγγύη Αξιοπρέπεια Συντροφικότητα

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
Κάθε Τετάρτη από τις 19 00 έως τις 23 00 λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο.”Επιτρέπεται” το άραγμα, το διάβασμα, η μουσική, οι συζητήσεις και (εννοείται) το κάπνισμα. Σπάμε την απομόνωση, την μοναξιά, την μιζέρια, μοιραζόμαστε την καλή μας διάθεση, το γέλιο, τις σκέψεις και τις ιδέες μας, την θέληση μας να μην αφήσουμε αυτό που μας τρώει να χορτάσει…. 

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Αυτοδιαχειριζόμενος Δανειστική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε την λειτουργία της τον Μάρτιο του 2010 στο Αυτόνομο Στέκι . Από την πρώτη στιγμή οι στόχοι του εγχειρήματος προσδιορίστηκαν στους εξής: 
Η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σ’ έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Ο δανεισμός κ’ η επιστροφή των βιβλίων γίνεται κάθε Τετάρτη από τις 19.00 ως τις 23.00. 

Η συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση βιβλίων και μπροσούρων που εκδίδονται στα πλαίσια του ανταγωνιστικού κινήματος. 
Η συγκρότηση μιας ανοικτής και διαρκούς διαδικασίας αυτομόρφωσης, μέσα από εκδηλώσεις, τραπέζια εργασίας και βιβλιοπαρουσιάσεις. 
Μέσα σ’ αυτά τα 2 ½ χρόνια λειτουργίας και μέσα από τις προσφορές φίλων και συντρόφων/ ισσων και συλλογικών εγχειρημάτων το δυναμικό της Α.Δ.Β ξεπέρασε τις 2.000 τίτλους και πραγματοποιήθηκαν βιβλιοπαρουσιάσεις- συζητήσεις.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ PALINKA
Δεν είμαστε «σινεφίλ» ούτε και «κουλτουριάρηδες». Δεν έχουμε δει τα άπαντα του Μπέργκμαν ούτε ξημεροβραδιαζόμαστε αναλύοντας το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Απλά γουστάρουμε να βλέπουμε και ενίοτε να συζητάμε, σε δημόσιο χώρο, ταινίες που σέβονται το «κοινό» τους, ταινίες που απευθύνονται σε αξιοπρεπείς, ευαίσθητους, σκεπτόμενους, εξεγερμένους ανθρώπους. Με άλλα λόγια: «Να ‘μαστε κάπου συναρμοσμένοι: έτσι εκπληρωνόμαστε: συνεισφέροντας τη μοναξιά μας σε μια κοινή υπόθεση». Κι αυτό δεν είναι λίγο στους καιρούς της απομόνωσης, της μεταμοντέρνας σύγχυσης κι ενός χυδαίου και ανέξοδου κυνισμού. 
Παρασκευές ή Σάββατα συνήθως (όχι κάθε βδομάδα, προς θεού), κατά τις 9μμ ξεκινάμε, στο αυτόνομο στέκι. Για να μάθετε τι σκαρώνουμε, τσεκάρετε τους τοίχους και το διαδίκτυο.

NO TICKET CINEMA
Τέρψη, απόλαυση, ταξίδια του μυαλού που ξεκινάνε από το πανί της προβολής και διασταυρώνονται με τις επιθυμίες μας.Απολαμβάνουμε ταινίες -κατά προτεραιότητα πρώτης προβολής χωρίς εισιτήριο, με πατατάκια και μπύρα, στη δική μας αυτοδιαχειριζόμενη “σκοτεινή αίθουσα προβολής”, αφήνοντας απ’έξω τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.Εντός παρακολουθούμε ταινίες (επιλεγμένες με τα κριτήρια που πάνω -κάτω θα μας οδηγούσαν στο ταμείο κάποιου σινεμά) όχι κατ’ ανάγκη σινεφίλ, αλλά τέτοιες που θα θέλαμε να δούμε(βαριές και ελαφρές) χωρίς να προσβάλουν την αισθητική και τη νοημοσύνη μας.Οι βραδιές αυτές συνήθως καταλήγουν σε θυελλώδεις συζητήσεις περί τέχνης και άλλων δαιμονίων και αυτοσχέδιες μουσικές αναζητήσεις που ανανεώνουν το ραντεβού για την επόμενη προβολή…Η μέρα του no ticket καθορίζεται και δημοσιοποείται έγκαιρα και είναι συνήθως ένα σάββατο του μήνα. 

-ζ. πηγής 95-97 & ισαύρων -εξάρχεια-

autonomo_steki@yahoo.gr- autonomosteki.espivblogs.net 

anergoi_geitonies@espiv.net- http://anergoigeitonion.espivblogs.net 

tontoulapi @espiv.net – http://tontoulapi.espivblogs.net/ 

kouzina.anergon@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου