Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

"ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ" - ΚΑΛΕΣΜΑΤο Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη, μια ανεξάρτητη και  αυτοδιαχειριζόμενη συλλογικότητα, δραστηριοποιείται τα τρία τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.
Κύριος  στόχος του Στεκιού είναι η υποστήριξη συμπολιτών μας που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, επιδιώκοντας συγχρόνως την συμμετοχή τους στις λειτουργίες του Στεκιού και την δημιουργία μιάς αμφίδρομης και ισότιμης σχέσης μαζί τους
Εκτός από δράσεις αλληλεγγύης (συλλογή και διανομή τροφίμων σε οικογένειες ανέργων, ανταλλακτικά παζάρια ρούχων και σχολικών ειδών, δωρεάν μαθήματα σε παιδιά γυμνασίου, στήριξη υπερχρεωμένων δανειοληπτών κ.α), διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτισμού, παρουσίασης επίκαιρων θεμάτων και προβληματισμού, κινηματικές δράσεις, έχοντας μια διακριτή  παρουσία στην τοπική κοινωνία, βασισμένη στην πεποίθηση ότι δεν πρέπει κανείς να μένει μόνος του στην κρίση που περνάμε.
 «Το Περιβόλι της Αλληλεγγύης» αποτελεί συνέχεια του προβληματισμού για την παροχή τροφίμων και στοχεύει στην παραγωγή φρέσκων κηπευτικών προιόντων από συμπολίτες μας που έχουν οικονομικές δυσκολίες. Πρόκειται για ένα σκέλος  της συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα μεγάλα ζητήματα «Τροφή και Απασχόληση», «Κοινωνική Ενταξη των Ευάλωτων Ομάδων», την αυτοδιαχειριζόμενη αγροτική οικονομία σε αστικούς αγρούς (ανεκμετάλλευτα οικόπεδα/κτήματα).Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (δήμοι Θέρμης, Αλεξανδρούπολης, Ελληνικού) και έχουν πολύχρονη παράδοση στην Λατινική Αμερική.
Ομάδα εργασίας του Στεκιού καλλιέργησε τον περασμένο χειμώνα εποχιακά λαχανικά και πατάτες, σε μικρό οικόπεδο που παραχωρήθηκε από συντοπίτη μας, σε εκτός σχεδίου περιοχή της Παλλήνης, αποκομίζοντας αξιόλογη εμπειρία.
Σήμερα το Στέκι επεξεργάζεται αίτημα προς ιδιώτες  ιδιοκτήτες κτήματος, επιφάνειας ενός έως δύο στρεμμάτων περίπου, στα περίχωρα της Παλλήνης, με δυνατότητα άρδευσης από πηγάδι ή το δημοτικό δίκτυο, για την παραχώρηση του χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και την αξιοποίηση του με τη μέθοδο της "κατάτμησης" (μιας άτυπης χωροθέτησης) σε τεμάχια των 100 τμ περίπου. Τα τεμάχια αυτά προβλέπεται να παραχωρηθούν σε οικογένειες συμπολιτών μας για την κάλυψη των αναγκών τους σε φρέσκα λαχανικά, με προσωπική εργασία. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν και όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση 
Το Στέκι απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σ’ αυτή την πρωτοβουλία.
Ο σχεδιασμός αυτός θα υλοποιηθεί εφόσον το κάλεσμά μας για συμμετοχή βρει ανταπόκριση. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ας το δηλώσουν με τους εξής τρόπους:
Επίσκεψη στο Στέκι μας που βρίσκεται πίσω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης, Μαυρομιχάλη και Υψηλάντου
Μήνυμα στη σελίδα του Στεκιού στο facebook (Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη).

Τηλεφωνική επικοινωνία 6944436496

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου